Vyzkoušeli jsme Threads! Poradíme, jak se dostat na novou sociální síť Marka Zuckerberga (2024)

  • Threads je zbrusu nová sociální síť, která chce navázat na úspěch Twitteru
  • Za aplikací stojí Meta, je úzce spojena se sociální sítí Instagram
  • Ukážeme vám také, jak aplikaci stáhnout, i když není dostupná v zemích EU

Příchod Elona Muska do světa sociálních sítí rozhodně rozředil trh s těmito platformami. Již před časem se stala populární aplikace Mastodon od nezávislých tvůrců. Nyní přichází Threads, mikroblogovací sociální platforma podobná Twitteru, na které pracovala společnost Meta, provozující taktéž Facebook či Instagram. Jak aplikace Threads funguje a čím je výjimečná?

Threads – co to je?

Threads je internetová sociální síť s vlastní aplikací pro iOS a Android, kterou navrhla americká společnost Meta. Síť byla spuštěna 6. července ve 100 zemích světa. Patří sem například Velká Británie, samozřejmě USA, nebo Čína. Státy Evropské unie však kvůli nejasným podmínkám na ochranu soukromí uživatelů zatím Threads oficiálně nepodporují.



Nepřehlédněte

Meta spustila Threads! Náhrada Twitteru raketově roste, v EU má problémy

Ve svém jádru funguje Threads stejně jako Twitter, nebo Mastodon, o kterém jsme nedávno informovali v článku o alternativách k Twitteru. Hlavní stránka, jakýsi feed s příspěvky, dříve se spíš používal termín „zeď“, se zobrazuje svisle a obsahuje jak text, tak obrázky, videa i odkazy.

Výhodou je propojení s Instagramem, druhou nejpopulárnější sociální sítí holdingu Meta. Příbuzenský vztah vyplývá už ze samotného názvu: Threads, an Instagram app. Svůj profil na Instgramu můžete do „Vláken“ snadno přesunout, změnit bio i obrázek, vaše jméno však zůstane. Zůstane vám i plaketa „ověřeno“, pokud vám byla v minulosti přidělena.

Podobnosti s Twitterem

Příspěvek, jakési vlákno, můžete vytvořit i vy sami. Textový příspěvek může mít délku až 500 znaků, videa pak maximálně 5 minut. Jednotlivá vlákna dalších uživatelů pak můžete lajkovat, komentovat, sdílet anebo rovnou publikovat na Instagramu jako příspěvek či příběh. Zatím však nejde třídit témata a štítky „#“ také nefungují.

Všechno z výše uvedeného však umí i Twitter, jakýsi duchovní vzor Threads a hlavní konkurence v jednom. Faktem je, že Threads oproti Twitteru nepřináší žádnou převratnou funkci. Vypadá dokonce v mnoha ohledech hodně podobně (profilová obrazovka, hlavní zeď s příspěvky), základní úkony probíhají stejně. Coby kontrast proti Twitteru, který začal jako bílá sociální síť, nabízí Threads pouze černé pozadí.

Jak stáhnout aplikaci Threads?

V tuto chvíli je reciprocita mezi Threads a Instagramem opravdu hodně klíčová a bez profilu na obrázkové síti nelze založit účet na mikroblogovací síti. Hned po otevření nové aplikace budete vyzváni k zadání přihlašovacích údajů k Instagramu. Pak vám aplikace nabídne přenést data z Instagramu a přenést také seznam sledovaných – naopak sledující bohužel musíte nabrat znovu.

Mimochodem, pokud byste se rozhodli účet na Threads zrušit, nejde to udělat samostatně, ale je k tomu nutné smazat i váš účet na Instagramu. Je možné, že Meta toto pravidlo v budoucnu změní, ale v době psaní článku tomu skutečně je tak.

Profil ve službě Threads si můžete kdykoli deaktivovat, ale odstranit ho můžete pouze tak, že si odstraníte instagramový účet.

V době psaní článku je to s dostupností aplikace neveselé. Threads je k mání ve 100 zemích světa, mimo jiné samozřejmě v USA, Velké Británii, Austrálii, Kanadě a podobně. Na svém začátku, zkraje července, však není dostupná v žádné zemi patřící do Evropské unie (EU).



Nepřehlédněte

Threads má děsivé tajemství. Váš profil takřka není možné smazat

Na vině je směrnice Digital Markets Act, která reguluje digitální trh a například zakazuje, aby si firma bez svolení uživatelů sdílela jejich data z jedné sociální sítě do druhé, třebaže spravuje obě dvě, jako v případě Mety.Síť Threads byla oficiálně spuštěna 6. července 2023, dostupnost v zemích EU je však v nedohlednu.

Instalace na iPhone a Android

Přesto existuje řešení, jak si Threads nainstalovat i v Česku. Na iPhonu buď musíte přepnout systém a také obchod App Store do podporovaného regionu, ideálně tedy USA nebo Velká Británie. Vůbec nejjednodušším řešením je vytvoření zcela nového Apple ID s regionem nastaveným na USA (VPN ani americká karta nejsou potřeba). Na Androidu stačí stáhnout instalační .apk soubor, například z webu APKmirror.com.

Vyzkoušeli jsme Threads! Poradíme, jak se dostat na novou sociální síť Marka Zuckerberga (11)Přihlásili jste se na Threads? Sledujte náš profil @smartmania.cz a nenechte si ujít novinky z technologického světa

Šéf Meta Mark Zuckerberg si od Threads slibuje především velký příval uživatelů za krátkou dobu. Obecně totiž panuje poměrně velká nespokojenost s tím, jakým směrem se ubírá sociální síť Twitter pod vedením Elona Muska. Ten kupříkladu minulý týden zavedl denní limit zobrazených příspěvku pro každého uživatele.

Vstoupit do diskuze (10)
Autor článkuJakub Fišer

Novinář, fanoušek moderních technologií, letních měsíců a asijského jídla. Mám rád filmy od Lynche, obrazy od Pollocka, french house a fotbalový klub Arsenal. Ve volném čase hraju na PlayStationu a chodím běhat.

Vyzkoušeli jsme Threads! Poradíme, jak se dostat na novou sociální síť Marka Zuckerberga (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 6176

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.