Threads komt eraan: 'De Twitter-kopie van Instagram' (2024)

Ga naar de inhoud

Iemand logt in op de Threads app. Beeld © EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Op de website van Threads is sinds een paar dagen een timer te zien die aftelt naar 12 uur vanmiddag. De app is vanaf dan waarschijnlijk beschikbaar in Nederland. Wat kunnen we verwachten? Zes vragen en antwoorden over Instagrams antwoord op X.

Threads is een app van Instagram en moederbedrijf Meta (bekend vanFacebook en Whatsapp). Het wordt gezien als alternatief voor Twitter, de voorganger van X. Die berichtendienst raakte, sinds de overname door Elon Musk, al veel gebruikers en adverteerders kwijt, onder meer doordat er allerlei aanpassingen werden gedaan.

Hoe werkt Threads?

Wie de Threads-app opent, denkt aan X. De app oogt vrijwel hetzelfde en kan gebruikt worden om openbare gesprekken te voeren via tekstberichten. Eén bericht bevat maximaal vijfhonderd tekens. Video's, polls, afbeeldingen en gifjes kunnen ook gedeeld worden op het platform.

Lees meer: Twitter-alternatief Threads telt af: mogelijk naar lancering

Om een Threadsprofiel aan te maken, heb je een Instagramaccount nodig. Op beiden hou je dezelfde naam. Ook kun je desgewenst je lijst met Instagramvolgers importeren. Ook het blauwe verificatielinkje, als je die hebt, verhuist mee naar het nieuwe platform.

In welke landen is Threads beschikbaar?

Threads werd in juli gelanceerd in de VS en een honderdtal andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Canada. Volgens Meta is Threads in Europa later ingevoerd, door privacywetgeving. Die wetgeving beperkt de manieren waarop grote techbedrijven data mogen delen. En daar moest Meta zich op voorbereiden.

Hoe populair is Threads?

In de eerste paar dagen na de lancering had Threads al meer dan 100 miljoen gebruikers. Daarmee was het desnelst groeiendeapp ooit, maar het aantal gebruikers daalde ondertussen ook weer wat. Ter referentie: volgens Musk heeft X zo'n 550 miljoen gebruikers.

Vergeleken met andere concurrenten doet Threads het wel goed: Zo hebben Bluesky en Mastodon respectievelijk 2 miljoen en 1,8 miljoen gebruikers.

Lees meer: Musk haalt uit naar gestopte adverteerders: 'Go f*** yourself'

Waarom komt Instagram met een aparte app?

Dat Threads niet als extra functie is toegevoegd aan Instagram, komt doordatInstagramal een tijdje moeite doet om simpeler te worden, zo zegt Adam Mosseri, hoofd van Instagram tegen The New York Times.

Threads wil de strijd aangaan met X vanwege het beleid van Musk. Hij voerde een aantal opvallende wijzigingen door bij X, zoals de naam, de verificatievinkjes tegen betaling en een beperkter optreden tegen haatberichten. Threads wil juist dat de dienst meer bij het oude blijft: zoals Twitter was.

Meta heeft ook een geschiedenis als het gaat om het kopiëren of kopen van succesvolle apps, zoals Whatsapp en Instagram.

Er kwam bovendien een 'story'-functie bij Instagram, die verdacht veel leek op die van Snapchat. En Instagram kwam met 'reels', wat een kopie van TikTok lijkt. De lancering van Threads, als kopie van X, past dus in die strategie.

Lees meer: Persoonlijke berichten op Facebook voortaan standaard versleuteld

Wat is het verdienmodel?

Op dit moment wordt er (nog) geen geld verdiend met Threads. Maar aangezien de app onderdeel is van Meta, kunnen we verwachten dat het eenzelfde verdienmodel krijgt als Instagram en Facebook.

Die draaien voornamelijk op de verkoop van advertenties. Binnenkort bieden ze ook abonnementen aan waarbij de gebruiker juist géén advertenties te zien krijgt, tegen betaling.

Threads past bovendien in het sociale media imperium van Meta. Instagram en Threads moet je in de toekomst makkelijker met elkaar kunnen combineren, aldusMosseri. Bouw je bijvoorbeeld veel volgers op bij de ene, dan kun je die meenemen naar de andere. Het maakt influencers minder afhankelijk van één platform, is de gedachte.

Wat zijn de verschillen tussen Threads en X?

Threads kan aanvoelen als de zoveelste sociale media app. En dan lijkt het ook nog eens enorm op een andere app die we al kennen. Je kan natuurlijk beide apps installeren, maar wil je liever een keuze maken, dan zijn dit de verschillen die je tegenkomt.

  • Een bericht op Threads mag maximaal 500 karakters bevatten. Op X is dit 280, of 25.000 wanneer je een abonnement neemt.
  • Threads heeft geen betaalde advertenties. X laat dit wel toe.
  • Via Threads kan je geen persoonlijke berichten naar iemand sturen. OpX kan je groepen aanmaken én persoonlijke berichten sturen.
  • Threads is gekoppeld aan je Instagramaccount. Voor een X-account heb je alleen een e-mailadres nodig.

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

Extern bezoek Vermeende vrijpartij in kolfkamer kost teamleider gevangenis zijn baan
Slachtoffer kruideniersmentaliteit La Place: van parel in de kroon naar zorgenkind
08:21RTL Z Nieuws RTL Z Nieuws - 17:30 uur
10:54RTL Z Nieuws RTL Z Nieuws - 17:00 uur
09:18RTL Z Nieuws RTL Z Nieuws - 16:00 uur
Koopkracht stijgt ABN: economie groeit doordat consumenten het geld laten rollen
Threads komt eraan: 'De Twitter-kopie van Instagram' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 6545

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.