De grote vraag voor Threads: wat blijft er over na de hype? (2024)

Zwarte kronkels met de woorden „SAY MORE”, telkens herhaald, begroeten gebruikers op het welkomstscherm van Threads, de nieuwe socialemedia-app van Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Een sliert in regenboogkleuren als die van het logo van Instagram, met meermaals het woord ‘Threads’, slingert eroverheen. Hierachter schuilt de belofte van een nieuw sociaal netwerk als Twitter – zonder de wispelturigheid van dat bedrijf onder topman Elon Musk.

Lees ookHet exclusieve sociale netwerk Bluesky is net als Twitter maar dan zonder trollen, racisten en bots

Zeker zeventig miljoen mensen hebben zich aangemeld als gebruikers van de app, waarmee Meta een frontale confrontatie aangaat met Twitter, sinds dat woensdagavond voor het eerst kon, meldde Meta-topman Mark Zuckerberg vrijdag. De app is beschikbaar in meer dan honderd landen, maar nog niet in de Europese Unie, wegens de strengere Europese privacyregels. Meta ligt onder vuur voor het verzamelen van persoonlijke informatie via zijn apps, waaronder Threads.

Aanmelden is doodsimpel voor gebruikers van Instagram, wereldwijd ruim twee miljard mensen: het is een kwestie van dat account selecteren op het welkomstscherm, je profielfoto en omschrijving importeren en – een moeiteloze maar geen geringe stap – akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid van Meta. Na een druk op de knop ‘Join Threads’ gaat een nieuwe Twitterwereld voor je open.

De grote vraag voor Threads: wat blijft er over na de hype? (2)

Niet retweeten maar reposten

Het eerste dat opvalt is hoeveel die lijkt op de oude Twitterwereld. Het scherm met de tijdlijn is vrijwel identiek aan dat van Twitter, zij het meer in de stijl van Instagram: een eindeloze hoeveelheid korte berichten en beelden achter profielfotootjes, met daaronder de mogelijkheid die leuk te vinden met een hartje, erop te reageren via een tekstballonnetje (Instagram-rond in plaats van Twitter-ovaal) of ze te ‘reposten’ ofwel retweeten met een dubbel pijltje. Hoe vaak dat is gebeurd staat eronder, in plaats van achter de symbooltjes, zoals bij Twitter.

Onderaan kun je schakelen tussen het homescherm (huisje), een zoekscherm (vergrootglas), een schrijfscherm, een scherm met interacties (hartje in plaats van een belletje), precies als bij Twitter. Het vijfde icoontje is voor je persoonlijke feed, in plaats van Twitters directe berichten. Want die biedt Threads (nog) niet.

Zuckerberg grapte over de gelijkenis in een tweet, zijn eerste in meer dan tien jaar, met een Spider-Man meme. Maar Twitter kon er niet om lachen; een advocaat van het bedrijf heeft Zuckerberg een brief gestuurd waarin hij Meta beschuldigt van het stelen van bedrijfsgeheimen en intellectuele eigendommen, door oud-medewerkers van Twitter aan te trekken om Twitter te kopiëren. Het bedrijf overweegt juridische stappen te ondernemen.

Meta ontkent de beschuldigingen. „Niemand in het technische team van Threads is een voormalige Twitter-medewerker - dat is gewoon niet aan de orde”, zei een Meta-woordvoerder donderdag. Musk schreef desalniettemin in een tweet: „Concurrentie is prima, valsspelen niet.”

Rolling Stone

Ondanks de vertrouwdheid van de app is die tegelijkertijd bevreemdend, alsof je in een omgeving zit die thuis lijkt maar het niet is. Vooral de afwezigheid van hashtags maakt een kale indruk. Ook zijn er geen ‘trending topics’, waardoor het lastiger is om op je doel af te gaan, en kun je niet op trefwoorden zoeken (wel op accounts). Bovendien is het ondoorzichtig waarom bepaalde berichten in je feed belanden, afgezien van de berichten van accounts die je volgt. Een algoritme selecteert die voor je, op basis van wat dat weet over je interesses. Meerdere beroemdheden, van Oprah Winfrey tot Kim Kardashian, en prominente media, van CNN tot Rolling Stone, zijn al actief op het sociale netwerk.

Veruit het belangrijkste onderwerp van gesprek bij Threads was de eerste paar dagen Threads. Van flauwe memes (een menigte mensen die van een roltrap afrent, op weg van Twitter naar Threads), tot eerste indrukken en vragen van gebruikers. Sommigen spreken daarbij de hoop uit dat haat en „neonazi’s” van Threads zullen worden geweerd, in tegenstelling tot Twitter. Anderen zien Threads vooralsnog als „een auto zonder airco of extra opties.”

In vergelijking met Twitter oogt de inhoud op het eerste gezicht luchtiger, meer zoals gebruikers van Facebook posten, dan de serieuze inhoud van beleidsmakers en andere invloedrijke twitteraars die, als krenten in de pap, op Twitter te vinden te zijn. Hoewel er aan een stortvloed van onbeduidende meningen ook op Threads nu al geen gebrek is, zal moeten blijken hoeveel nieuwsgierige gebruikers van het eerste uur zullen blijven terugkeren voor de inhoud die ze krijgen.

De makers van Threads lijken dat te beseffen. „De echte test is niet of we veel hype kunnen opbouwen”, schreef Adam Mosseri, hoofd van Instagram, op Threads, „maar of jullie allen genoeg waarde in de app zullen vinden om hem na verloop van tijd te blijven gebruiken.”

Lees ookMeta’s Zuckerberg gaat knokpartij aan met Twitter

Dit artikel is vrijdag om 18.45 uur geactualiseerd met het laatste cijfer van aanmeldingen bij Threads.

Een versie vandit artikelverscheen ook inde krantvan 8 juli 2023.

De grote vraag voor Threads: wat blijft er over na de hype? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 6551

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.